Oedeemtherapie

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel en ontstaat door een verstoord evenwicht
in aan- en afvoer van vocht. Het lymfestelsel speelt hierbij een belangrijke rol.

Vormen van oedeem zijn:

  • Aangeboren lymfoedeem
  • Secundair lymfoedeem ( bijvoorbeeld na een operatie, bestraling of chemokuur)
  • Veneus oedeem
  • Traumatisch oedeem (na een ongeval of operatie)
  • Lipoedeem (vochtophoping in vetcellen)

Oedeem therapie bestaat uit verschillende behandelcombinaties:
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Het oedeem verminderd en gebieden met verhardingen (fibrosegebieden) verzachten. De massage wordt meestal als zeer ontspannen en plezierig ervaren.

Pressotherapie
De luchtkamers in de manchetten van de lymfapress worden opgepompt met lucht. Hierdoor ontstaan drukgolven in het lichaam die prettig aanvoelen en waardoor het lymfevocht uit de armen of benen wordt afgevoerd.

Compressietherapie
Door middel van het aanleggen van zwachtels of elastische kousen wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Door het zwachtelen met druk wordt de spierpomp ondersteund waardoor het vocht weer teruggeperst wordt in uw aderen. Daardoor neemt de bloedvoorziening weer toe in het weefsel en kan een eventueel open been worden voorkomen of spoediger genezen. Het drukverband werkt optimaal als u uw voeten of arm goed beweegt. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken moeten de zwachtels dag en nacht blijven zitten. De zwachtels worden 1 á 2 keer per week opnieuw aangelegd. Als u start met zwachtelen met druk kunt u in eerste instantie meer pijnklachten krijgen.
Een iets blauwe verkleuring van de tenen of vingers is normaal na het zwachtelen. Dit zou moeten verdwijnen als u uw gaat bewegen.
Als de pijn en/of de blauwe kleur niet verdwijnt dan zitten de zwachtels te strak en moeten ze opnieuw aangelegd worden.

Als het vocht verdwenen is en een eventuele wond genezen, gaat u over op het dragen van elastische kousen. De oorzaak van uw klachten kan namelijk niet weggenomen worden, dat is het defect aan de aderen. Daarom is de steun van elastische kousen blijvend noodzakelijk.
Therapeutische elastische kousen worden in de volksmond ook wel steunkousen genoemd. Deze kousen zijn verkrijgbaar in verschillende drukklassen en verschillende kleuren. Aan de hand van de medische indicatie wordt de drukklasse bepaald.

Indicaties voor Therapeutische elastische kousen zijn:

  • Spataders
  • Lymfoedeem/Lipoedeem
  • Trombose
  • CVI (chronische veneuze insufficiëntie)
  • Open benen
  • Wondroos

Samen met u en aan de hand van de medische indicatie wordt voor een bepaalde elastische kous gekozen.
Bij het passen van de elastische kousen wordt samen met u bekeken of een aantrekhulpmiddel noodzakelijk is
Oefentherapie en ademhalingsoefeningen
Een belangrijke component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe verplaatst. Ook de ademhaling beïnvloed de lymfe afvoer.
Behandeling van littekens
Hierbij wordt gebruik gemaakt van één of meerdere van bovenstaande behandelmethoden.

Lymftaping
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort tape dat de huid als het ware optilt waardoor de lymfevaten onder de huid open gaan staan waardoor het vocht sneller afgevoerd wordt. De tape is elastisch, voelt prettig en u kunt er gewoon mee douchen.
Deep oscillation
Het deep oscillation apparaat geeft een diepe electrostatische trilling die niet huidbelastend is. Tijdens de manuele lymfedrainage kunnen de trillingen die van binnenuit ontstaan het feect van de oedeem vermindering vergroten. Deep oscillation heef tevens een pijn verminderd, spierontspannend, ontstekings remmend effect en wordt meestal als zeer prettig ervaren.

Adviezen en leefregels
Zorg voor goede schoenen, bijvoorbeeld veterschoenen.
Maak iedere dag een paar korte wandelingen waarbij u goed let op de afwikkeling van uw voet. Op deze manier wordt de spierpomp in de benen optimaal gebruikt.
Naast de dagelijkse wandelingen kunt u liggend of zittend oefenen door uw voeten van u af en weer naar u toe te bewegen.
Voorkom beschadiging van de huid, via wondjes kunnen bacteriën het lichaam binnendringen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan, waardoor de lymfaanmaak zal toenemen.